web page hit counter

Mișcăm Moldova din loc (O retrospectivă a proiectelor Diasporei AuV)

Comunitatea Adoptă un Vot este fenomenală. Atât de frumos ne-am mobilizat în Noiembrie anul trecut încât nu am dorit să ne orpim. Apelul a fost făcut public imediat după alegeri de câțiva admini ai grupului. Toți cei aproape 100.000 de membri au fost chemați la acțiuni concrete. Am dorit să ieșim de pe Facebook (din online), în OFFLINE, adică să ne întâlnim față în față, să dăm mâna și să ne apăcum de lucru. Asftel a apărut Offline Adoptă un Vot la Mestre-Veneția. Aproximativ 200 persoane din 19 țări au răspuns chemării. A fost un moment minunat și plin de energie. A fost cel mai frumos start al unor idei frumoase la care am participat vreodată. Am întâlnit oameni noi care doresc ca și mine să miște Moldova din loc. Mi-am făcut prieteni noi, prieteni cu care și azi mă întâlnesc și păstrăm legătura. Mă veți întreba dacă a meritat? Da, cu siguranță a meritat și voi participa ori de câte ori voi avea ocazia.

Veți întreba care este rezultatul? Păi chiar am să vă spun în continuare. Pentru un eveniment cu 0,00 lei finanțare și susținere din partea statului. Un eveniment care a fost "sponsorizat" de participanți din propriul buzunar în proporție de sută la sută. Unde s-a făcut și se face în continuare voluntariat - eu zic că s-au făcut foarte multe și se fac. Fără să exagerez dar dacă acesti oameni minunați vor continua tot așa într-un an sau doi, vor putea concura cu oricare din ministerele noastre de la guvernare care mai mult fură și fac risipă decât să construiască ceva durabil pentru cetățenii noștri, pentru tânăra generație care din cauza lor pleacă cu sutele în fiecare lună din Moldova. Pleacă și mulți din ei nu se vor mai întoarce niciodată înapoi. Iar unul dintre ei sunt chiar eu.

În rezultatul Conferinței de la Veneția au fost formate 7 grupuri de lucru. Mai jos am să enumer toate proiectele inițiate atât în cadrul grupurilor de lucru cât și cele inițiate de participanți în parte după Offline.

1) Aleea Diaspora de Pretutindeni. Participanții Offline-ului de la Veneția s-au mobilizat și au plantat în Parc San Guliano o aleea de copaci care vor rămâne o amintire frumoasă peste ani a evenimentului din 19-20 Martie. Fiecare copac este însoțit simbolic de câte un flag al țărilor unde se află moldovenii noștri plecați. Primul copac sădit pe 19 Martie poartă flagul Uniunii Europene. Mai multe detalii găsiți aici.

2) Diaspora Culturală. Un grup de 23 moldoveni din diasporă, denumiți Diaspora Culturală, au donat 2000 euro pentru inițiativa Moldo Crescendo, „Bach la Casa de cultură”. Ideia proiectului este de a susține artiștii și proiectele culturale din R. Moldova.

3) Diaspora înverzește Moldova. În urma calamităților naturale care au adus pagube enorme în special copacilor și plantelor, diaspora a hotărât să se mobilizeze din nou și să contribuie la recuperarea spațiilor verzi din țară. Mai multe detalii despre proiect și dacă doriți să contribuiți o puteți face aici.

Grupul de Lucru Alegeri

4) Declarație. Declarație de dezacord privind schimbarea sistemul electoral actual în cel uninominal și mixt. În condițiile actuale de proces democratic viciat, sistemul uninominal sau mixt în formula propusă, va crea consecințe negative ca: reducerea dramatică a proporției adecvate de reprezentare a diasporei, lipsa consensului politic și social necesar pentru desfășurarea unui proces electoral liber și corect; crearea condițiilor de discriminare a femeilor și limitarea dreptului lor de a fi reprezentate în proporție egală, subminarea rolului opoziției ca forță indispensabilă unei democrații veritabile, etc.

5) Elaborarea unei opinii juridice referitor la modificarea sistemului electoral în cel majoritar, uninominal sau mixt. Opinia va fi prezentată la Parlament și la Comisia de la Veneția

Grupul de Lucru Economic

6) Adoptă o afacere. De exemplu, dacă sunteți un specialist în marketing din diaspora și aveți o oră liberă, o puteți oferi în regim de voluntariat unei afaceri din Moldova care are nevoie de expertiza dvs. Iar dacă sunteți un antreprenor din Moldova care are nevoie de un pic de ajutor în marketing, poți obține acest ajutor gratuit, oferind voluntariatul dvs. în schimb. Conversațiile vor avea loc pe Skype.

7) Program de microfinanțare din partea diasporei. Ideia proiectului este de a susține interprinzărotii tineri care au nevoie de finanțare. Datorită proiectului, inițiativele de business din Moldova pot solicita bani din diasporă la o dobândă simbolică – rată fixă de 2% pe o durată de un an, maxim doi.

8) Proiect al diasporei pentru creșterea calității apei potabile. Proiectul presupune implementarea unei metodologii sistematice și eficientă de tratare/curățare a fântânilor de apă într-o comunitate selectată din Moldova.

Grupul de Lucru Social

9) GoFundMoldova. Crearea unei platforma online care să fie loc de interacțiune și colaborare (dezvoltare) a tuturor proiectelor sociale din Diaspora. Platforma dezvoltă parteneriate cu alte ONG și Organizatii Internaționale care sunt interesate să ofere suport logistic și economic Republicii Moldova.

10) Training-uri. Au fost elaborate 2 training-uri unde învățăm tehnici de scriere, gestionare și finanțare a proietelor pentru membrii Diasporei și nu numai. Training-urile sunt despre Fundraising și Crowdfunding.

Grupul de Lucru Educație

11) Participare civică. Implementarea unei campanii de video-uri pentru a informa și inspira participarea civică. În Moldova se poate protesta, dar nu suficient de bine. Cei mai multi cetățeni nu sunt interesați să se implice în viata civică și sunt ușor manipulați de TV și trollerii din mediul online. Inclusiv în Chișinau, mulți sunt dezinformați sau au pierdut speranța că se poate schimba ceva în țară

12) MentorMe. Extinderea programului MentorMe printr-un portal online și prin întâlniri face-to-face prin țară. Ideia proiectului este să susțină tinerii (în special din afara capitalei) a) care e procesul de aplicare la universități, b) tipurile de oportunități de finanțare a studiilor, c) sursele de informare.

Grupul de Lucru Cultură

13) Cultural Bus. Organizarea de excursion culturale la Chișinău pentru elevii din școlile și liceele din raioanele îndepărtate și Transnistria, UTA Găgăuzia pentru a vedea un spectacol de teatru, merge la muzeu de artă și istorie.

14) Arta în spitalele raionale. Proiectul își propune să motiveze și să sprijine elevii din școlile de artă din centrele raioanele ale Republicii prin achiziționarea lucrărilor realizate de către acestea.

Grupul de Lucru Eco-Juridic

15) Bază de date cu experți locali, ONG- uri, resurse informaționale pentru facilitarea integrării diasporei în țările gazdă.

16) Rețea de schimb de expertiză juridică/economică și o bază de date cu experți din Moldova și Diasporă. Lipsa de acces la informație personalizată, veridică cu privire la proceduri economico- juridice ce țin atât de țara gazdă, cât și de Moldova. Există necesitatea de a colabora între experții din Moldova și din țara gazdă, pentru a face schimb de experiență și de date juridice și economice ale diasporei.

Grupul de Lucru Mass-Media

17) Crearea unei rețele de jurnaliști și specialiști în IT care să identifice și contracareze sursele de propagandă.

18) Vocea diasporei în forma de emisiuni, interviuri regulate la TV, radio și presa scrisă. Ponderea mică a știrilor despre problemele și realizărilor cetățenilor moldoveni de peste hotare în presa din Moldova. Lipsa unei mase critice de experți din diasporă care să fie prezenți cu opiniile și expertiza lor în emisiunile/articolele realizate de jurnaliștii din Moldova. Astfel avem deja emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA, moderată de Elena Robu, apoi pagina diasporei prezentă în Ziarul de Gardă și emisiunea Cealaltă Basarabie la Jurnal TV, moderată de Val Butnaru.

E mult sau puțin de la prima întâlnire nu știu ce să spun. Probabil părerea mea o să fie subiectivă. Dar dacă doriți să vă implicați și să ne spuneți părerea, vă invităm la Offline II Adoptă un Vot care va avea loc săptămâna aceasta la Chișinău pe 19-20 august, Centrul de Conferinte Summit. Mai multe detalii găsiți aici: PARTICIPĂ.

Iurie Cojocaru
Membru al echipei de organizare.

Categories: OfflineAuV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

OfflineAuV

Comunicat Offline II Adoptă un Vot!

COMUNICAT DE PRESĂ Diaspora moldovenească își consolidează în continuare eforturile în vederea îmbunătățirii situației în Republica Moldova 20/08/2017 Chișinău – Circa 130 cetățeni ai Republicii Moldova cu reședința în 19 țări, participanți la a doua Read more…