web page hit counter

Declarație

privind apărarea independenței sistemului judecătoresc și apel de solidaritate în susținerea judecătorilor intimidați de către autorități

 

Membrii comunității Adoptă un Vot, în cadrul evenimentului Offline 2, își exprimă profunda îngrijorare în legătura cu starea justiției din R. Moldova, în rezultatul admiterii influențelor politice nejustificate în actul de justiție și independența judecătorilor.

Participanții își exprimă solidaritatea cu judecătorii urmăriți penal pentru îndeplinirea obligațiunilor de serviciu, precum și față de cazul dnei Domnica Manole, care a fost destituită ilegal prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Participanții solicită instanțelor judecătorești să examineze cu obiectivitate și imparțialitate contestația dnei Domnica Manole și a altor judecători persecutați de guvernarea actuală pentru activitatea lor profesională.

Decizia privind eliberarea din funcție a judecătorilor incomozi guvernării alimentează suspiciunile privind lipsa independenței Consiliului Superior al Magistraturii și a separării reale a puterii judecătorești, aplicarea neuniformă a legii și favorizarea justiției selective.

Examinarea dosarelor cu ușile închise întărește și mai mult această suspiciune, iar deciziile părtinitoare ale CSM devin un precedent deosebit de periculos pentru independența justiției în Republica Moldova și reprezintă un act de intimidare a judecătorilor.

Reieșind din considerentul că CSM, conform legii, este organul de autoadministrare a puterii judecătorești și garantul independenței judecătorilor – considerăm inadmisibilă persecutarea judecătorilor pentru activitatea lor profesională.

Participanții la offline-ul comunității Adopta un Vot

20 august 2017, Chișinău