web page hit counter

COMUNICAT DE PRESĂ

Diaspora moldovenească își consolidează în continuare eforturile în vederea îmbunătățirii situației în Republica Moldova

20/08/2017 Chișinău – Circa 130 cetățeni ai Republicii Moldova cu reședința în 19 țări, participanți la a doua ediție a Offline Adoptă un vot, și-au reconfirmat interesul de a contribui la implementarea proiectelor de dezvoltare destinate moldovenilor de pretutindeni.

Evenimentul s-a desfășurat pe 19-20 august 2017 la Chișinău, întrunînd experți din diverse domenii și activiști civici. Agenda întrunirii a inclus 6 panele de discuții: Consolidarea cooperării dintre comunitatea Adoptă un vot și societatea civilă din RM, Inovații și antreprenoriat în RM, Anticorupție în RM, Interacțiunea diasporei cu autoritățile publice din RM, Femei migrante, Forme de autoorganizare a comunității Adoptă un vot. De-asemenea, participanții la eveniment au avut posibilitatea de a-și exprima opiniile, viziunile și criticile în cadrul sesiunii Microfonul liber.

În urma dezbaterilor, s-a decis extinderea instrumentelor de consultanță și microfinanțare inițiate pentru întreprinderile mici și mijlocii și efectuarea primelor acțiuni în vederea creării unui fond de investiții a diasporei și implicarea diasporei în antreprenoriatul social; dezvoltarea proiectelor sociale implementate, susținerea și dezvoltarea proiectelor comune cu ONG-urile din RM; elaborarea unei baze de date a tuturor asociațiilor și ONG-urilor din țară și stabilirea relațiilor de colaborare cu cele de peste hotare; efectuarea investițiilor în dezvoltarea liderismului personal și abilităților practice, prin schimburi de experiență și aptitudini cu suportul diasporei; elaborarea proiectelor de informare de alternativă a vorbitorilor de limba rusă și lansarea emisiunilor online destinate cetățenilor din diasporă; sporirea numărului participanților la proiecte culturale prin colaborare cu comunitatea din America de Nord și continuarea proiectelor cu impact social; crearea unui grup de lucru format din reprezentanții diasporei pentru a monitoriza și colabora cu ONG-urile din Moldova active în domeniul electoral și elaborarea unei declarații privind condamnarea schimbării sistemului electoral, abrogarea Legii nr. 154 din 20.07.2017, precum și susținerea unui șir de acțiuni în vederea abrogării respectivei legi și garantării respectării drepturilor electorale ale diasporei; eleborarea unei declarații cu privire la independența justiției din RM.

Prima ediție a Offline Adoptă un vot s-a desfășurat în luna martie la Veneția, Italia. Scopul acestui tip de întruniri este de a conjuga eforturile moldovenilor din țară și a celor de peste hotare în vederea lansării acțiunilor concrete de resuscitare a situației din Republica Moldova.

Informații suplimentare : http://www.offlineauv.info/

Rezoluție : http://www.offlineauv.info/rezolutia-2/

Anexă :

Categories: OfflineAuV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

OfflineAuV

Mișcăm Moldova din loc!

Mișcăm Moldova din loc (O retrospectivă a proiectelor Diasporei AuV) Comunitatea Adoptă un Vot este fenomenală. Atât de frumos ne-am mobilizat în Noiembrie anul trecut încât nu am dorit să ne orpim. Apelul a fost Read more…